(M)ilyen valójában az élet ONLINE NETWORKER-ként?

(M)ilyen valójában az élet ONLINE NETWORKER-ként?

Sztereotípiák

...avagy mit gondolnak az emberek a hálózatépítésről.

2022. szeptember 11. - kmorsoly

 

 Az a tapasztalatom, hogy az embereknek van egy elképzelése arról, mit is jelent az, hogy online dolgozom, avagy mit takar számukra az online networking fogalma. Az elmúlt évek visszajelzései alapján valami ilyesmit gondolnak róla:

 „Neked könnyű! Egész nap otthon ülsz és nyomkodod a telódat pizsiben. Akkor kelsz, amikor akarsz, van időd magadra és a családodra, nem kell délután munkából rohannod a gyerekért az iskolába, nem kell táppénzre menned, ha épp beteg lesz. Amúgy is, a férjed külföldön dolgozik, küldi haza a sok zsé-t amíg te itt elbohóckodsz a nem létező vállakozásodban!”

 „Túlárazott termékeket akarsz eladni és mindehhez képes vagy a különböző platformokon az egész életedet megmutatni ha akarod, ha nem, hiszen ez az elvárás.”

„ El akarod hitetni, hogy ez az üzlet még mindig működik, pedig pontosan tudjuk, hogy csak annak működik, aki már az elején belevágott!”

„ Te tényleg ezért a munkának nevezett valamiért adtad fel az osztrák pedagógus munkádat? Nem vagy normális!”

  Nem haragszom ezekért a visszajelzésekért. Már nem. Inkább odafigyelek rájuk, hogy pontosan tudjam, milyen sztereotípiákat érdemes eloszlatnom ezzel a szakmával kapcsolatban. Mert ezek bizony SZTEREOTÍPIÁK. Általában azoktól, akik soha életükben nem dolgoztak hálózatépítőként, de határozott elképzelésük és véleményük van, amit „nem rejtenek véka alá.” Persze, azért kaptam pozitív visszajelzéseket is a munkámról, sőt, ma már túlnyomórészt csak azt kapok, de azért elgondolkodtató számomra, vajon miért alakul(t) ki ez a „negatív” kép erről a szakmáról?

Ezek a kérdések merültek fel bennem:

 Talán azért, mert ezt a munkát bárki elkezdheti akármilyen végzettséggel? Vagy azért, mert nem oktatják egyetemeken és így nem tűnik elég hitelesnek, mint szakma? Vagy azért, mert itt is -mint minden szakmában- vannak olyanok, akik baromira nem profin képviselik a szakmát? De az is lehet, hogy azért, mert  a legtöbb networker posztjában és sztorijában azt láthatjuk, hogy kávéval ücsörög és órákig hallgatja a reggel hangjait vagy itt-ott nyaralgat a bónuszából, vagy éppen fantasztikus autókkal rója a város utcáit? Talán azért, mert keveset beszélünk arról, mennyi és milyen alázatos munka áll a háttérben?

 Amióta többet foglalkozom az önfejlesztéssel, azóta már az is megfordult a fejemben, hogy tudat alatt ezek voltakaz én legbelsőbb félelmeim ezzel a munkával kapcsolatban és ezért találtak meg az ilyen típusú visszajelzések.

 Be kell vallanom, sok időt és energiát fektetek abba, hogy fejlődjek. Néha már-már úgy érzem, a tudatosság felemészt és sokkal egyszerűbb lenne úgy élni, mint az üzlet előtt. Csak menni és taposni a „mókuskereket”. Hiszen az sem volt olyan rossz és a sok hátránya mellett voltak előnyei is.

 Aztán „fülön csípem magam”, hiszen pontosan tudom, miért érkezett ez a lehetőség az életembe, az életünkbe. Több oka is van, most egyet emelek ki:

 Az egyik legfőbb feladatom az életben, hogy megmutassam:

LEHET MÁSKÉNT!

LEHET MÁSKÉNT élni és létezni, mint ahogyan elvárják tőlünk!

 Van lehetőségünk választani! Akkor is, amikor azt gondoljuk, hogy nincsen. Lehetőségünk van egy szebb és boldogabb életre! Olyan életre, amiről talán azt gondoljuk most, hogy nekünk sosem adatik meg.  Lehetőségünk van a gyerekeinknek egy másfajta gondolkodásmódot mutatni és elhitetni velük, hogy bármit képesek elérni az életben, csak igazán akarniuk kell és tenni érte minden nap! És arra is van lehetőségünk, hogy néhány éven belül olyan anyagi biztonságra tegyünk szert, amire az alkalmazotti létünk alatt talán sosem lenne lehetőségünk.

  Talán benned is merülnek fel gondolatok, kérdések ezzel a szakmával, ezzel a munkával kapcsolatban. Talán megfordult már a fejedben, hogy belevágj, de egyenlőre erősebbek a félelmeid, mint a benned égő cselekvési vágy. Ez teljesen normális és meg is értem.  

 Van egy tervem.  Azon leszek, hogy minél közelebbről megmutassam ennek a szakmának a szépségeit, nehézségeit, hogy hiteles forrásból kapj választ a benned felmerülő kérdésekre, hogy amikor majd úgy döntesz, csatlakozol egy csapathoz és belevágsz a -régen szőnyeg alá söpört - álmaid megvalósításába, akkor pontosan tudd, mit adhat számodra az online networking világa. 

 Nyomj bátran egy követést, mert a következő írásban megmutatom, hogyan is telik egy  napom online hálózatépítőként.

 

Ölellek, Orsoly

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kmorsoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6717929133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása